Ny fiskerbåd vil mindske bifangst

Af Naja Bertolt Jensen

Bifangst er et kæmpe problem for både fiskerne og havet. Men det vil skipper Mikkjal Godtfred være med til at lave om på.

NORDJYLLAND: Et gitter skal hjælpe fiskerne til at forhindre bifangsten i at komme ned i fisketankene. Det er et nyt tiltag, som skipper på Ruth HG264, Mikkjal Godtfred, står i spidsen for.

Lige nu er et Danmarks mest moderne fiskerfartøjer ved at blive bygget.

Så snart man er ved dokken i Skagen, kan man se kranerne omfavne den næsten færdigbyggede Ruth HG264.

På mange måder sætter dette skib helt nye standarter for fiskerierhvervet. Sikkerheden for besætningen er i top, der er blevet bygget træningscenter og sauna, som besætningen kan benytte på vej til og fra fiskestederne, der er 35 overvågningskameraer ombord, og den nyeste viden om optimal opbevaring af fisk er også blevet implementeret. Men noget af det, som Mikkjal Godtfred lægger særlig vægt på, er deres nye håndtering af bifangst.

For noget tid siden fandt besætningen noget meget uventet i fisketankende.

“Mandskabet fandt en 150kg sildehaj. Og det er ikke godt, for de er truede”, siger Mikkjal Godtfred.

Hajen var ved en fejl kommet med i nettet, da de fiskede efter stimefisk.

“Vi får ikke så meget bifangst, fordi vi har meget højteknologiske sonarer,” fortæller Mikkjal Godtfred.

Sonarerne hjælper fiskerne til at se, hvilke fisk, og hvor mange der er omkring deres skib. Hvis Mikkjal kan se, at der er mange forskellige fisk samlet et sted, undlader de at fiske, da Mikkjal ikke vil have bifangst.

Men når det af og til hænder, er bifangsten et kæmpe problem. Bifangsten ender i fisketankene og kan risikere at lave en “prop”, så fiskerne ikke kan pumpe de små stimefisk op og ud, når de skal sælges på fiskeauktion.

“Vi vil ikke have bifangst. Det er spild af havets ressourcer og besværliggør vores arbejde”, siger Mikkjal.

Mikkjal’s tidligere fiskerbåd havde ikke et gitter.

Gitteret kommer til at sørge for, at bifangsten ikke ender i fisketankene sammen med stimefiskene. Dette kombineret med de nyeste højteknologiske sonarer, kommer til at have stor betydning for, at Mikkjal får endnu mindre bifangst i fisketankene med dette nye skib.

Om ca. 3 uger vil fiskerbåden være færdig og klar til sin første sejltur fra Skagen til Hirtshals.