Internationale studerende i Aalborg snydes af boligudlejere: ”De starter deres ophold i Danmark med at miste 20.000 kroner”

Flere og flere internationale studerende oplever at blive snydt af boligudlejere. Det aalborgensiske firma, Digura, hjælper de studerende med retshjælp og eftersøger, at universiteterne tager mere langvarigt ansvar.

Når internationale studerende vælger Aalborg, som deres kommende studie-by, oplever flere og flere at blive snydt af boligudlejere.

”Mange af de studerende er særligt pressede op til studiestart, og det udnytter boligudlejerne”, forklarer Leonardo Miodrag fra det ålborgensiske firma, Digura. Her tilbyder man gratis retshjælp til studerende, og op til studiestart har man et særligt fokus på de udenlandske studerende.

De studerende frygter at kræve deres rettigheder

Hos Digura hjælper man kun med enkeltsager, men eftersom at problemet kun opleves som værende stigende, eftersøger de mere langvarige løsninger til problemet. Digura hjælper studerende med kontakten til udlejerne, og kan det lade sig gøre, undgår de helst at tage sagerne helt til retten. De oplever nemlig at de nye studerende i landet, er bange for at skabe store sager, men dermed også at kræve deres rettigheder.  

Værst står det til, når de studerende betaler depositums til boliglejere, blot for at opdage at lejlighederne slet ikke eksisterer.:

”Nogle af de internationale studerende står på førstedagen i et nyt land, og har allerede mistet 20.000 kroner, som de aldrig får at se igen. Det er så slemt, at nogle må rejse hjem til deres forældre igen”, forklarer Leonardo Miodrag.

Grundet det store boligpres op til studiestart, søger flere af de internationale studerende også om boliger igennem boliggarantien i Aalborg, før de kan dokumentere, at de er optaget på uddannelsen – og dermed afmeldes man garantilisten. Med et mangelfuldt netværk i en ny by, tyer flere derfor til hurtige løsninger.

Ansvar fra universiteterne mangler

Leonardo Miodrag eftersøger særligt, at universiteterne tager noget ansvar, og hjælper de internationale studerende bedre, med at undgå at havne i kløerne på bolighajerne. Aalborg Universitet er blevet gjort opmærksom på problemet, men ønsker ikke at udtale sig om sagen.

Hos Digura selv er de i gang med at udforme en omfattende guide til de studerende, som bl.a. beskriver hvilke røde flag, man skal kigge efter, for at spotte bolighajerne. Forhåbentlig kan flere studerende på denne måde undgå at starte deres ophold i Danmark med at betale flere tusinde kroner for en lejlighed, de aldrig får at se:

”I en ideel verden ville Digura ikke behøve at eksistere, men for nu håber vi bare, at kunne hjælpe de studerende, som står i problemerne til studiestart.”