Færre og færre tager deres ph.d. på Aalborg Universitet

Billede hentet fra Unsplash

Antallet af ph.d.-studerende i landets fjerdestørste by har været faldende de sidste par år. Og det er til trods for, at der bygges studieboliger i stor stil.

Af: Cecilie Lillelund Nissen

Tal fra Aalborg Universitet viser, at antallet af ph.d.-studerende på universitet er faldende. En overraskende udvikling set i bakspejlet af, hvor meget kommunen fokuserer på studielivet i Aalborg.

Det samlede antal ph.d.-grader fra Aalborg Universitet er fra 2016 til 2020 faldet fra 266 til 200. Det er en udvikling, der muligvis kan skyldes flere forskellige ting; blandt andet corona.

Pandemien har sat en stopper for uddannelse

Ifølge Akademikerbladet har mere end hundrede forskertalenter måtte se deres uddannelser og forskning skubbet og aflyst. Da COVID-19 pandemien lukkede landet ned, så gik det også ud over de ivrige studerende. Ikke blot på Aalborg Universitet, men på alle landets universiteter.

Det kan være forklaringen på, at det samlede antal ph.d.-grader på AAU faldt til 158 i 2019, og den efterfølgende genåbning tillod flere af de studerende at afslutte deres forskning, så tallet igen kunne stige i 2020. Dog er det stadig ikke på niveau med antallet af ph.d.-grader i 2016. Årsagen er usikker, men der er rejst bekymringer fra Danske Universiteter om, at det er en tendens, der kan risikere at fortsætte.

Fremtidige planer kan forværre situationen

Regeringen har besluttet, at 10% af uddannelserne skal flyttes fra de større byer ud til provinsen. Den samme artikel fra Akademikerbladet udtrykker bekymring for, at denne beslutning kan drive flere studerende væk fra idéen om at tage en ph.d.

Regeringens beslutning kommer desuden på trods af, at fx Aalborg bygger flere og flere studieboliger til de mange studerende, der hvert år optages på kommunens videregående uddannelser. Det siger blandt andre AKU-Aalborg, som udlejer boliger til unge og studerende, til TV2 Nord.

For selvom antallet af ph.d.-studerende er faldende, og kan risikere at falde endnu mere i fremtiden, så er optagelsen på universitets yderligere uddannelser ikke mærket. I 2021 havde AAU således 15.891 ansøgere.

Aalborg Universitet ønskede ikke at kommentere på udviklingen af ph.d.-studerende.