Nordjylland i front med erhvervsuddannelser – men der skal stadig uddannes flere

Erhvervsuddannelserne er mest populære i Nordjylland. Foto: Børne- og Undervisningsministeriet

Nordjylland er den region i Danmark, hvor flest unge vælger en erhvervsuddannelse. Alligevel er der stadig brug for, at endnu flere går den erhvervsfaglige vej.

Hele 25 procent af dem, der forlader grundskolen i region Nordjylland, vælger en erhvervsuddannelse. Til sammenligning vælger cirka 19 procent af unge i resten af Danmark en erhvervsuddannelse. Det viser en ny rapport, Nordjysk Uddannelsesindblik 2020, som er udarbejdet for Region Nordjylland. 

Formand for Uddannelsesrådet i Aalborg Kommune, Lasse Frimand Jensen (A), er stolt over, at Nordjylland er forrest med erhvervsuddannelserne. Men ambitionen er, at endnu flere vælger en erhvervsuddannelse.

”Vi kan se, vi kommer til at mangle erhvervsfaglig arbejdskraft i fremtiden,” siger Lasse Frimand Jensen.

Han ønsker at gøre op med fordommene og tror på, at en af måderne at gøre det på, er ved at få elever fra erhvervsuddannelser mere frem i lyset.

”Vi skal have de unge fra uddannelserne ud på folkeskolerne og fortælle de gode historier, så folkeskoleeleverne bliver mere opmærksomme på alle de forskellige muligheder og forskellige fag,” siger han.

Helle Mølbach Rubien, der er kommunikationschef for TechCollege Aalborg, er også glad for at kunne tiltrække de unge til erhvervsuddannelserne. Men hun er enig i, at der er behov for at uddanne endnu flere på de erhvervsfaglige uddannelser:

”Der er behov for de uddannelser, vi udbyder i erhvervslivet. Vi arbejder hele tiden på at være synlige, og vi gør en del ud af brobygningsaktiviteterne, hvor vi præsenterer vores uddannelser for grundskoleelever.”

EUX er en af forklaringerne

Ifølge rapporten hænger den positive søgeudvikling til erhvervsuddannelserne givetvis sammen med introduktionen af muligheden for at opnå en gymnasial adgangsgivende eksamen gennem EUX på erhvervsuddannelserne. Denne uddannelsesmulighed blev indført fra 2015 og er efterhånden blevet en velkendt uddannelsestype. 

Kommunikationschef Helle Mølbach Rubien tror også, at EUX er med til at tiltrække flere elever til erhvervsuddannelserne:

”Vi forventer, at de efterhånden mange EUX-uddannelser bliver mere efterspurgt grundet de kompetencer, eleverne har med sig.”

En af de fremtidige ambitioner hos TechCollege er at skabe mere fokus på bæredygtighed i uddannelserne.

”Bæredygtighed er også noget, vi arbejder med og kommer til at sætte særligt fokus på i det kommende år og helt sikkert også efter det. Vores ambition er, at vi uddanner elever, som forholder sig til bæredygtighed og reflekterer over dette,” siger Helle Mølbach Rubien.