Borgerinddragende kunstværk havde dansk debut i Aalborg: ’’Det var en fantastisk oplevelse’’

Kunstværket er egentlig et event ved navn ”Aalborgsange”, og det løb af stablen d. 6 august, hvor cirka 35 sårbare borgere i alderen 16-80 år indtog Musikkens Hus i Aalborg og leverede en forestilling. Det hele var en del af projektet ’’En tone i livet’’, som er et initiativ, der skal give sårbare og psykisk udsatte borgere et fællesskab at være en del af ved hjælp af sang og minder.

Af Søren Sahl Jeppesen

Foto – bornibyen.dk

’’En tone i livet’’ blev startet af Den Jyske Opera i Aarhus i samarbejde med Royal Northern College of Music i Manchester og senest Aalborg Operafestival. Operasanger Helene Hvass, som er født og opvokset i Aalborg og er et kendt ansigt i det aalborgensiske musikmiljø, fik en sjat penge tildelt samt muligheden for at blive projektleder på forestillingen og sagde med det samme ja.

Projektet blev søsat under coronanedlukningen i vinters, så det var ikke en helt nem start – det lykkedes dog Helene at få samlet fem hold bestående af sårbare borgere i alle aldre, som alle havde mod på at fremføre en forestilling til august i samarbejde med forskellige musikere og komponister.

Idéen med forestillingen var, at de sårbare borgere skulle optræde med nogle sange eller noget musik, som på en eller anden måde har haft en personlig betydning for dem i form af minder.

’’Deres liv og historie blev oplyst, og målet med det var blandt andet at få dem til at føle, at de havde en kreativ stemme samt føle, at de blev hørt og mødt, der hvor de var. At de var vigtige’’, siger Helene Hvass.

En succesfuld aften

Musikkens Hus i Aalborg skulle danne rammerne for aftenen, og det kunne virke en smule skræmmende for nogle af deltagerne. Og med fuld forståelse – for der har aldrig nogensinde været ’’amatører’’ oppe og optræde i Musikkens hus før.

Helene Hvass skulle selv være med på scenen og har stået på en scene mange gange før men forstod selvfølgelig deltagernes nervøsitet.

’’Vi havde hele tiden håbet på, at alle ville stå på scenen, men de skulle selvfølgelig have muligheden for at bakke ud, hvis det blev et for stort et pres for dem’’, siger hun.

Musikkens Hus dannede de imponerende rammer for forestillingen – Foto: Søren Sahl Jeppesen

Men der var ingen der bakkede ud, og alle var der på den store aften.

’’Det var en helt fantastisk oplevelse, fordi det hele gav ligesom mening der. Det gik rigtig godt, og mange af deltagerne var helt høje efterfølgende,’’ forklarer Helene med stolthed i stemmen.

Vitaminer i form af kultur

Kulturvitaminer, som er et tilbud til borgere, der lider af stress, angst eller depression, deltog også med et hold af borgere på scenen d. 6 august i Musikkens hus.

Michael Odder, som arbejder med Kulturvitaminer i Aalborg kommune, synes, at arrangementet var opløftende ovenpå en coronatid uden ret mange muligheder for at komme ud og opleve kulturen, som jo egentlig er essensen af Kulturvitaminer – og aftenen var ifølge ham en succes:

’’Forestillingen forløb rigtig godt, og det var jo en kæmpe oplevelse for dem. Scenen er jo normalt for professionelle, så det var kæmpestort’’, siger Michael Odder.

Michael tror, at en forestilling som ’’Aalborgsange’’ giver de deltagende rigtig meget:

’Jeg tror, at det giver dem noget selvtillid og noget tro på dem selv, og så tror jeg også, at det giver dem en følelse af fællesskab. Og det er jo også noget af det, vi arbejder med ved Kulturvitaminer, det her med at få folk tilbage i et fællesskab’’, siger Michael Odder.

’’En tone i livet’’ kan igen opleves som forestilling i Aarhus d. 10 og 11 september som en del af GrowUp festival.