Jobfald i storbyerne: Aalborg skiller sig ud fra resten af landet

Mange offentlige arbejdspladser er hovedårsagen til Aalborgs succes med at fastholde antallet af lønmodtager i byens virksomheder under coronakrisen, mener næstformand i Beskæftigelsesudvalget Daniel Borup Jakobsen. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Coronakrisen har ikke ramt beskæftigelsen i Aalborg lige så hårdt som i resten af landets største byer, viser nye tal.

Af Mathias Høj

Aalborg er den eneste af landets seks største byer, hvor antallet af lønmodtagere i byens virksomheder ikke er faldet det seneste år under coronakrisen.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

I alt var der 29 flere lønmodtagere hos virksomhederne i Aalborg i 1. kvartal 2021, end tilfældet var på samme tidspunkt sidste år.

Omvendt har København, Aarhus, Odense, Esbjerg og Randers alle oplevet et fald i antallet af lønmodtagere i virksomhederne siden 1. kvartal 2020. 

Dermed har Aalborg klaret sig bedst med beskæftigelsen under coronakrisen ud af de seks største byer i Danmark.

”Under hele coronakrisen har det været til gavn for Aalborg Kommune, at vi har mange offentlige arbejdspladser,” siger Daniel Borup Jakobsen, der er næstformand i Beskæftigelsesudvalget i Aalborg Kommune.

”I stedet for at blive opsagt blev de offentlige medarbejdere blot sendt hjem under nedlukningen. Det har været med til, at beskæftigelsen i Aalborg ikke har været så hårdt ramt som i nogle af de andre store kommuner.”

Tre ud af syv lønmodtagere i Aalborg arbejder på en offentlig arbejdsplads, viser tal fra Region Nordjylland.

Poderne hjælper på statistikken

Under coronakrisen er der også blevet oprettet nye arbejdspladser i Aalborg og i resten af landet, men flere af dem er midlertidige.

Et eksempel er poderne ved de danske testcentre. Her har en række ledige kunne komme i midlertidig beskæftigelse og dermed påvirke beskæftigelsen i en positiv retning.

”Pludselig er der 200 ledige nyuddannede, som skal være podere. Det hjælper også lidt på statistikken. Men der kommer også en dag, hvor de ikke kan blive ved med at pode folk og skal finde et andet job. Så boner det ud i statistikkerne igen,” forklarer Daniel Borup Jakobsen.

Samlet set var der 108.262 beskæftigede lønmodtagere i Aalborg i 1. kvartal 2021.