Aalborg Zoo byder velkommen til Naturvidenskabsfestival 2021

Om en måneds tid indtager cirka 9000 skoleelever fra hele Nordjylland Aalborg Zoo til en fire-dags Naturvidenskabsfestival, hvor målet er lærdom via ung-til-ung formidling. Marketingansvarlig hos Aalborg Zoo Susanne Solskov ser frem til dette års festival, der har måttet vente to år grundet corona.

Af Søren Sahl Jeppesen

Aalborg Zoo er normalt et stille og roligt sted, hvor børnefamilier og kærestepar som regel er det typiske klientel. Det ændrer sig lidt i uge 39, hvor Aalborg Zoo skaber rammerne for dette års Naturvidenskabsfestival. Festivalen har kørt hvert år siden 2008, med undtagelse af sidste år, hvor corona kom i vejen.

I år bliver det dog en realitet, hvor 9000 skoleelever fra 4-10. klasse over fire dage skal blive klogere på naturvidenskab, samtidig med at de får socialt sammenværd. Undervisningen foregår rundt omkring i forskellige steder i parken, hvor unge fra forskellige ungdoms- og videregående uddannelser laver forsøg og forklarer undervejs.

Det er nogle lærerige dage, eleverne har i Aalborg Zoo – Foto: Aalborg Zoo

Festivalen startede i 2008, hvor rektor på Aalborghus Gymnasium, Torben Poulsen, blev kontaktet af naturvidenskabsorganisationen Astra, der havde et ønske om at få øget interessen for naturvidenskab blandt skoleelever og lærere via en festival.

Aalborg Zoo blev derefter kontaktet, og de var klar på at danne rammerne for den nye festival. Der blev nedsat en styregruppe, og så har det kørt på skinner lige siden. Susanne Solskov, som er marketingsansvarlig hos Aalborg Zoo, har været med siden starten, og hun glæder sig til dette års festival:

’’Det betyder meget, at vi kan mødes og se hinanden i øjnene. Der er PT tilmeldt 9135 elever og 800-et-eller-andet lærere. Så det bliver fedt’’, siger Susanne Solskov.

Aalborg Zoo huser mere end 1.500 dyr og har afholdt Naturvidenskabsfestival siden 2008 – Foto: Søren Sahl Jeppesen

Læring og forståelse er i højsædet

Målet med festivalen har altid været at give børn og unge et indblik i den naturvidenskabelige verden på en lidt anden måde, end på den, det foregår på i skolen. Netop det at de kommer ud på udflugt, møder andre unge og får ’’undervisning’’ af studerende og ikke voksne, er med til at styrke lærdommen, mener Susanne Solskov:

’’Jeg tror, det betyder meget, at det ikke er lærere der står og belærer, men at det er den der ung-til-ung formidling, der går mere i øjenhøjde’’, siger hun.

Susanne Solskov har været ansat i Aalborg Zoo siden 1991 – Foto: Søren Sahl Jeppesen

Susanne håber også, at Naturvidenskabsfestivalen kan få unge til at få øjnene op for de forskellige nuancer, der er i fagene:

’’Når man sidder til en biologi- eller kemitime i skolen, kan man godt måske godt dø lidt hen, fordi det bliver en lille smule kedeligt og tørt. Men her får man en anden bredde på tingene, og det, håber jeg, kan være lidt en øjenåbner for nogle af eleverne’’, siger Susanne Solskov.

Festivalen har ingen nye tiltag i år, da der har været nok at se til med corona, men næste år er Aalborg Zoo klar med flere nye tilføjelser, som de løfter sløret for, når tiden nærmer sig.