Regnbuenyt: LGBT+ indtager Aalborg

Flere initiativer, der vil gøre Aalborg mere attraktiv for LGBT+ personer, er skudt i gang i løbet af de seneste år. For eksempel kan nævnes check point, rådgivning, dragshows, boghandler, queer-mødregruppe og café, der alle henvender sig til LGBT+ personer. Aalborg bliver dermed den første by i Danmark uden for København, hvor LGBT+ Danmark etablerer en samlet indsats til lokale LGBT+ personer

Af Mathias Winther Søndergaard

Nye tilbud til homoseksuelle, biseksuelle eller transkønnede nordjyder skyder op. I april åbnede LGBT+-rådgivningen nemlig i Aalborg. Et sted, hvor frivillige sidder klar til at snakke med og besvare spørgsmål fra borgere, der har brug for at vende noget af det, der fylder i deres liv, med en uddannet rådgiver. Alt fra tanker om at springe ud, psykisk mistrivsel til juridiske muligheder for at stifte familie. I maj åbnede AIDS-fondets checkpoint, hvor man kan blive testet eller få rådgivning om hiv og andre sygdomme, som kan smitte, når man har sex. Ifølge LGBT+-rådgiver Josephine Pagani er der dog stadigvæk mangler på LGBT+-området i Nordjylland.

“I Aarhus har man et LGBT+-hus, der fungerer som et safe space, hvor man kan komme og være social og lære andre LGBT+-personer at kende. Det kunne vi godt bruge heroppe, men Rom blev ikke bygget på én dag. Vi er lige startet, og skal have det her op og køre først og fremmest. Der er stor efterspørgsel fra rådsøgende, og vi har mellem fem og ti henvendelser pr vagt”.

Josephine Paganis mål er, at LGBT+-miljøet skal bygges op i Nordjylland. Foto: Mathias Winther

Rådgivningen lejer for tiden lokaler af KFUK i Aalborg midtby. En lokal rådgivning i Nordjylland har været et ønske i mange år, men er blevet muligt nu takket være donationer fra IKEA. I finansloven 2020 blev der desuden afsat 2,5 millioner kr. til at udbrede LGBT Danmarks tilbud yderligere og derved bidrage til at skabe større trivsel og bedre muligheder for LGBTI-personer i Danmark.

Det startede i Aalborg

I sommeren 1948 var Axel Axgil på vej til en Sankt Hans-fest i Aalborg sammen med en ven og tog en modig beslutning om at stifte en forening for homoseksuelle. Den fik navnet ”Kredsen af 1948”, sidenhen “landsforeningen for bøsser og lesbiske” og i dag “LGBT Danmark”. Det kan virke utroligt, at der ikke har været en afdeling i Aalborg før i år, når det hele faktisk er blevet grundlagt heroppe.

“Når aalborgenserne hører om det, så bliver det måske nemmere at få dem til at omfavne LGBT-bevægelsen. Nordjyder er nemlig et ret stolt folkefærd, der er meget hurtige til at ‘claime’ noget, når de hører, at der er en tilknytning til Aalborg. Egentlig er det nok ikke så anderledes fra andre danskere generelt”, siger Josephine Pagani.

Når man taler om LGBT+ kan man hurtigt komme til at bruge mange komplicerede fremmedord og akademiske begreber. Det er LGBT+-rådgivningen magtpålæggende at tale med folk i et sprog, der er i øjenhøjde og til at forstå.

“Det er ikke københavneri at tale om LGBT+, men det kan nemt komme til at lyde sådan. Det er jeg meget bevidst om. Nogle gange skal man lige træde et skridt tilbage og tage en dyb indånding, før man taler, for man skal huske, hvem man taler med. Nordjyder taler nordjysk, også når det handler om LGBT+”, siger Josephine Pagoni.

Josephine og 11 andre i Aalborg er uddannede til bl.a. at håndtere svære henvendelser såsom selvmordstruede rådsøgende.

Mere LGBT+ i Nordjylland fremover

“Der er godt nok sket meget de sidste 4 år på området i Aalborg”, siger Josephine og begynder at remse op:

I 2017 blev den danske lovgivning for transpersoner ændret, så det blev mere tilgængeligt at skifte køn. Desuden blev den første pride afholdt i Aalborg det år. I 2018 åbnede Center for kønsidentitet på Aalborg universitetshospital. I 2019 kom LGBT på finansloven. I 2020 blev der taget initiativ til at åbne rådgivning i Aalborg. I 2021 åbnede rådgivningen og check point i byen.

Så langt så godt. Josephine drømmer om flere tiltag for at styrke LGBT-livet i Nordjylland. Det er et stort ønske for mange i byen at få et LGBT+ hus som det i Aarhus, der blandt andet kunne fungere som en “vennebørs”. Desuden håber Josephine Pagoni, at der i fremtiden bliver ansat en projektkonsulent, så det ikke udelukkende er baseret på frivilligt arbejde.

LGBT+ Danmarks ungefællesskab, AURA, for LGBT+ personer under 18 har allerede en afdeling i Aalborg, og i løbet af efteråret vil også gruppesamtaleforløbet for transpersoner, TRANSIT, åbne i byen. Dermed bliver Aalborg den første by i Danmark uden for København, hvor LGBT+ Danmark etablerer en samlet indsats til lokale LGBT+ personer.  

Du kan læse Aalborgerens artikel om TRANSIT her