Tryghedsboble for transpersoner åbner i Aalborg

Transit, et gruppeforløb til transpersoner og nonbinære, åbner snart op i Aalborg. Et tiltag som har til formål at vende om på triste statistikker om ensomhed og isolation for transpersoner i den nordlige by.

Af Karoline Noer

Depressionstanker, selvmordsforsøg og selvskade går desværre ofte hånd i hånd for mange transpersoner. Sådan ser virkeligheden ud i dag. Men et tiltag fra LGBT Danmark vil få de aalborgensiske transpersoner og nonbinære ud af de triste statistikker.

Transit er et gruppesamtaleforløb til folk, som har overvejelser om køn eller kønsidentitet. På otte uger guider to gruppeledere samtalerne – gruppelederne er personer, som selv er engagerede omkring kønsidentitet og er derfor selv en del af målgruppen.

Transkønnede skal ikke være bannerførere

Alex Delamare, som er projektleder for Transit i København og Aarhus, glæder sig til at komme igang med forløbet i Aalborg – den første afdeling udenfor de to storbyer. Og både interessen og behovet er der, fortæller Alex Delamare.

”Mange mennesker i Nordjylland er villige til at køre langt for disse tiltag, fordi der bare ikke findes mange af dem heroppe.”

Netop det, at gruppelederne fra Transit selv er en del af målgruppen, er Transits stærke kort. Alex Delamare påpeger selv, at samfundet har en tendens til at afkræve store svar fra transkønnede. De skal stå på skud for meget, og folk kræver klare svar. Hos Transit er der plads til usikkerhed og tvivl. Her er først og fremmest et sted, hvor folk kan finde ord for, hvordan de har det.

Transit – Billedet udlånt af LGBT Danmark

Selvmord eller transition

En af dem, som både kan genkende behovet for tiltag i Nordjylland og oplevelsen med depression, er Diana Bialaska Hansen. Hun kom ud som transkønnet for halvandet år siden, men havde vidst siden hun var 18, at noget måtte gøres. Men med mangelfuld støtte fra omverdenen og et lægesystem, som ikke hjalp til, stod hun først som 40-årig mellem en skillevej: Selvmord eller at transitionere. Selvom hun er kommet længere i dag, underkender hun ikke betydningen af støtten i starten af forløbet:

”Da jeg stod i starten af processen, havde jeg ekstrem brug for støtte fra omverdenen. Det havde gjort det både nemmere og tryggere med flere tiltag i nærområdet – der er langt at køre helt til Aarhus for en samtale.”

”Alderen i Transit spænder vidt – den ældste har været 63 år” – Alex Delamare, LGBT Danmark

Internettet blev omgangskredsen

Selv håber Alex Delamare, at Transit kun er den spæde start for tiltagene i Aalborg. I Aarhus og København er det endnu kun muligt at deltage i Transit Talks, hvor transpersoner og pårørende har mulighed for enkeltmandssamtaler. Men det er en start. En start, som er blevet mere synliggjort for de, som har allermest brug for det.

24-årige Gabriel Louis Tranter, som har været ude som transkønnet i 10 år, kendte ikke til nogle støttegrupper, da han sprang ud. I stedet brugte han internettet til at skabe en omgangskreds.

”Fordi snakken om transkønnede ikke var så stor dengang, var det sværere at finde tryghedsgrupper. Hvis man fandt det, skulle man finde det selv. Der var ikke nogen, som kom og hjalp en.”

Gabriel har også kæmpet med depression. Hele livet faktisk. Det fortæller han i øvrigt, at næsten alle de transpersoner, som han kender, også på den ene eller anden måde har. Han anerkender, at tiltagene såsom Transit er en god start, for at få skabt en tryg omgangskreds.

I Aalborg oplever LGBT-miljøet flere nye tiltag – heriblandt Transit. Læs også Aalborgerens artikel om LGBT Danmarks andre initiativer i Aalborg.