Bekymret næstformand efter varsling af indgreb: ”Jeg frygter for fremtiden”

Sundhedsvæsenets fremtid er usikker efter regeringens varsling om indgreb. Indgrebet skal afslutte strejken om mere i løn og andre arbejdsvilkår, som sygeplejerskerne har kæmpet for i 10 uger.  

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

“Vi er nødt til at have gåpåmod, men vi mangler anderkendelse i form af bedre vilkår”

Fortæller Dansk Sygeplejeråd (DSR) Nordjyllands næstformand, Helle Kanstrup, når hun beskriver de følelser hun og hendes medsygeplejersker har efter regeringens udmelding i går aftes.

Afmagt og frustration

Hvis indgrebet træder i kræft, så er sygeplejerskerne tvunget til fredspligt, hvilket betyder, at sygeplejerskerne ikke må nægte at udføre deres sædvanlige opgaver.

Dog mener Helle Kanstrup ikke at kampen har været forgæves, men samtidigt føles det tomt og uforløst, når man ikke får den anderkendelse, som man efterspørger.

“Frygten for sundhedsvæsenets fremtid fylder meget hos os alle,” fortæller Helle

Foto: Philip Davali © Philip Davali

Mangel på sygeplejersker

Allerede inden strejken manglede region Nordjylland over 200 sygeplejersker, og hun er overbevist om, at det kun bliver ved med til at gå den forkerte vej. Derudover anslog DSR i 2018 at man i 2025 ville komme til at mangle 6.000 sygeplejersker. Samtidig er ansøgertallet til uddannelsen som sygeplejerske er faldet med 8 procent siden sidste år viser undersøgelse fra DSR

“Flere og flere sygeplejersker søger andre veje, og det har vi ikke råd til,” fortæller Helle Kanstrup

Hun kan ikke forstå, hvorfor regeringen vælger at nedprioritere sygeplejerskers løn og arbejdsvilkår, når de varetager livsvigtige funktioner bl.a. under coronapandemien, men også generelt. Hvis regeringen fortsætter i samme spor, så kan hun ikke se, hvordan sundhedsvæsenet skal hænge sammen i fremtiden.

“Vi bliver med at agere som om vi strejker, indtil andet er meldt ud. Men det er en hård og usikker situation, som vi er alle er i,” siger hun.

Billede udlånt af DSR, Dansk Sygeplejeråd