Lokalpolitik er ikke for alle – Socialdemokratiet må vinke farvel til et passioneret byrådsmedlem

Kommunalvalget står for døren, og kampen om pladserne i Aalborg byråd går snart i gang. Men Christina Halkjær har set sig nødsaget til ikke at tage en periode mere, selvom det politiske arrangement stadig er der.

Christina Halkjær taler varmt og energisk om hendes tid i byrådet, men alligevel er hun ikke at finde på stemmesedlerne til kommunalvalget i november. Det er der en simple grund til. Det har ikke været muligt at balancere arbejdsliv, familieliv og samtidig passe sin tjans i byrådet.

Christina Halkjær er langt fra ene om at finde denne balancegang svær.

”Man har konstant dårlig samvittighed,” siger Lisbet Lauritsen som også er byrådsmedlem i Aalborg kommune.

Enten har man dårlig samvittighed over for sin arbejdsplads eller over for sin familie, forklarer hun. Generelt er den dårlige samvittighed, et tema der går igen hos mange af lokalpolitikkerne i Aalborg kommune.

Nogle job passer ikke sammen med livet som lokalpolitikker

Lars Peter Frisk, byrådsmedlem for Venstre, der selv er selvstændig, har ikke samme problem, men han genkender alligevel problematikken. En af hans egne partifæller har oplevet at blive vraget til jobbet som vvs’er, da han fortalte, at han netop var blevet valgt ind i byrådet.

”En fleksibel arbejdsplads, det er man nødt til have,” konstaterer Lisbet Lauritsen.

Så selvom kommunalpolitik i teorien er for alle og enhver, så er der i praksis nogle bestemte grupper og erhverv der har langt sværere ved at deltage i lokalpolitik end andre.

”Det at være lærer, pædagog eller sygeplejerske, altså skulle passe ind i et skema, det kan næsten ikke lade sig gøre” siger Lisbet Lauritsen.

Søren Kusk er en af undtagelserne, der arbejder som folkeskolelærer ved siden af sin plads i byrådet. Han forklarer, at det kun kan lade sig gøre, fordi han har en masse trivselstimer og ikke lige så mange undervisningstimer, som en normal lærer ville have.

Problemet uden en løsning

Alle 6 adspurgte byrådsmedlemmer er enige i, at det er et problem, at nogle grupper må fravælge lokalpolitikken grundet deres arbejde eller familieliv, men de ser ikke umiddelbart en løsning på problemet.

Socialdemokratiets byrådsmedlem Tobias Bøgeskov Eriksen er ikke afvisende overfor at flere fuldtidspolitikker i lokalpolitikken, kunne være en løsning på problemet. Det er de fleste andre byrådsmedlemmer dog ikke enige i, er vejen frem.

Roger Buch, Forskningslektor og Centerleder ved Media Maker Space og Cand. Pol, er også skeptiske over for den tanke.

”Hvis man ser på national politik, er der også en stor skævvridning i repræsentationen af forskellige grupper, derfor løser det nok ikke problemet, hvis lokalpolitikkerne blev fuldtids,” siger Roger Buch.