Snus er blevet forbudt i gymnasierne, men der er stadig et stykke vej

Snus er blevet mere og mere populært blandt landets unge gymnasielever. Foto: Tobias Winter

Nyt nationalt forbud mod tobak i ungdomsuddannelserne er blevet taget godt imod i Aalborg kommune, og det ser ud til at have en virkning mod de unges stigende forbrug af snus. Det er dog for tidligt at springe til konklusioner, lyder det fra kommunens rektorer.

Af Tobias Winter

Et nyt nationalt forbud mod tobak i ungdomsuddannelserne trådte i kraft efter sommerferien, og det ser ud til at have en positiv effekt på snusforbruget blandt eleverne i Aalborg kommunes gymnasier. Sådan lyder den umiddelbare melding fra gymnasiernes rektorer.

”Vi mærker ikke meget til snus i dagligdagen,” siger Torben Poulsen, som er rektor ved Aalborghus Gymnasium, og fortsætter ”jeg har fundet et par poser hist og her, men det er væsentligt mindre, end det plejede

Den positive melding går igen hos Aalborgs Tekniske Gymnasium, hvor kommunikationschef, Helle Rubien, også mener, at initiativet er kommet godt fra start, og at de ikke oplever de store problemer med elevernes forbrug af snus.

Hun fremhæver dog en problemstilling ved håndhævelsen af det nye initiativ.

”Vi har jo ingen ansatte, der beder eleverne åbne munden, og hvis der er en elev, der går forbi, som har snus siddende i overlæbe, kan jeg have svært ved at se det,” siger Helle Rubien.

Snus er nemmere at skjule og svære at opdage end cigaretter, som initiativet også er målrettet, lyder problemet. Samme billede tegner sig på Aalborghus Gymnasium.

”Jeg er sikker på, at der stadig er nogle, der bruger det,” siger Torben Poulsen og fortsætter, ”at det er et problem, der er svært at komme helt til livs, da det nemt kan skjules og ikke lugter, som cigaretter gør.”

Armend Bici har sin daglige gang på Hasseris Gymnasium. Mandag blev dog en noget anderledes skoledag end normalt. Foto: Tobias Winter

En tur på kontoret holder snus under bordet

En af dem, der har være ramt af det nye forbud, er Armend Bici, der går i 2.a på Hasseris Gymnasium.

Mandag morgen inden undervisning ville han dele ud af sin snus. Det fik en lærer øje på, og kort efter var Armend Bici at finde på skolens kontor, hvor han skulle have et ord med rektor Ole Droob.

”Jeg vil skrue ned for snus i skoletiden, nu hvor lærerne er begyndt at tage det mere seriøst,” er resultatet af Armend Bicis besøg hos rektor, hvor han, som retningslinjerne på gymnasiet antyder, blev tilbudt at deltage i et kursus for at stoppe med at tage snus.

”Mange af mine venner vil også skrue ned, fordi de har hørt, at jeg kom på kontoret.”

Gymnasium. Han er en del af det stærkt stigende antal unge, der benytter sig af snus dagligt.

En massiv stigning blandt unge

Armend Bici er blot en ud af et utroligt stort antal unge, der benytter snus dagligt – og det er blevet ved med at stige over de seneste par år.

I 2014 var det omkring 1 ud af 50 gymnasiedrenge, der var daglig snusbruger. I 2019 var det tal over hver 10., viser en rapport fra Syddansk Universitet. Det er i den kontekst, at det nye initiativ er blevet søsat – for at vende udviklingen.

Selvom det landsdækkende forbud umiddelbart ser ud til at have haft en positiv effekt, så skal man passe på med at drage for hurtige og omfangsgribende konklusioner. Det mener gymnasierne.

”Selvfølgelig håndhæver vi reglerne, som vi skal, men det er tit svært at opdage. Det er en tilvænning for alle, og vi skal også vænne os til, hvad det er vi skal kigge efter,” siger Helle Rubien fra Aalborgs Tekniske Gymnasium.