Danmark ude af Afghanistan: Krigens psykiske mén har sat sig

Danmark har fra 2002 til 2021 haft 12.000 soldater i Afghanistan. Foto: Unsplash

Efter 20 år i Afghanistan har det danske militær forladt landet. Veteraner fra Aalborg Kaserne er nogle af mange, som stadig har problemer med psykiske eftervirkninger fra krigen.

I 20 år har 12.000 danske soldater kæmpet for de afghanske borgeres frihed mod Taliban. Nu er kampen slut, og tilbage står de mange soldater. Jacob Buhl som er tidligere soldat ved Aalborg Kaserne, var udstationeret i Afghanistan i ni måneder fra 2009 til 2010. Han er en af mange soldater, som stadig kæmper med mén efter krigen.

En undersøgelse fra SFI viser, at cirka hver femte veteran i Danmark har, siden udstationering fået fysiske eller psykiske mén.

De mange veteraner med mén betyder, at der i kommunerne bliver nødt til at være et ordentligt netværk til hjælp

Veterankonsulenten, Henry Sørensen, er i Aalborg Kommune en del af nogle af de tiltag, der er til for at hjælpe veteranerne. Henry Sørensen, der selv er veteran, kan være med til at hjælpe de mange tidligere soldater gennem anerkendelse og samtaler.

13,7 procent af de udstationerede i Afghanistan i 2012 har siden udviklet et højt PTSD- symptomniveau. Det viser en undersøgelse fra SFI. Tallene dækker over 3000 danske veteraner. Samme undersøgelse viser, at cirka to år efter at et dansk hold havde været udstationeret i Afghanistan, led hver tiende soldat af PTSD-symptomer.

På grund af den store mediedækning af Afghanistan har flere veteraner fået problemer med mén fra krigen. Dækningen vækker for mange soldater minder om oplevelserne, som kan gøre, at man for eksempel får voldsommere PTSD, depression eller angst. Jacob Buhls PTSD er ikke lige så voldsom, som den var for nogle år siden. Den positive udvikling kan også have bidraget til, at det er de gode ting, som han fremhæver ved sin udstationering.

”Det man kæmpede for, vil jeg til hver en tid kæmpe for – demokrati, ytringsfrihed og kvinderettigheder. Og i den periode vi har været der, har vi hjulpet rigtig mange mennesker. De har det så svært igen nu, men i de 20 år, hvor vi var der, der gav vi i hvert fald mange muligheder,” siger Jacob Buhl om sin tid i Afghanistan.

Muligheden for at få hjælp betyder, at de mange soldater, som Jacob Buhl, får arbejdet med sine problemer og forhåbentlig får muligheden for en stabil hverdag tilbage. Henry Sørensen mener da også, at der er kommet bedre hjælp. Aalborg Kommune har man forsøgt at gøre sit, for at veteranerne skal føle sig modtaget og bedre forstået.

”Hvis der er nogen derude, der har brug for hjælp, og de rækker hånden ud, så er hjælpen der – der er masser af hjælp,” siger veterankonsulent Henry Sørensen.