Aalborgenserne vil have kvalitetsfisk

Gæsterne har ændret sig. En fisk er ikke længere “bare en fisk”. Sådan udtrykker restaurantchef Lasse Mehlsen det, når han fortæller om udviklingen i Aalborg.

Af Naja Bertolt Jensen

AALBORG: Lasse Mehlsen, der igennem de seneste 10 år har været restaurantchef på adskillige restauranter i Nordjylland, oplever en tydelig udvikling i Aalborg.

“For 10 år siden tænkte folk ikke så meget over, hvilken fisk de spiste, eller hvor den kom fra. I dag ved de, hvad de gerne vil have”, siger Lasse Mehlsen.

Vi spiser over dobbelt så meget fisk i dag, end vi gjorde tilbage i 1990. Det viser en rapport fra Food and Agriculture Organization (FAO).

Udviklingen kan restaurantchef Lasse Mehlsen nikke genkendende til. Folk spiser meget mere fisk. Desuden understreger han, at Aalborgensere er blevet meget mere kvalitetsbevidste gennem de sidste 10 år.

Han fortæller, at folk aktivt opsøger den fiskerestaurant på Budolfi Plads, hvor Lasse Mehlsen til daglig arbejder som restaurantchef, for at få deres nøje udvalgte fisk.


“Vi får helt frisk fisk hver dag og har samarbejde med fiskere, som fisker i havet omkring Skagen”, siger Lasse Mehlsen.

Photo by Lance Anderson on Unsplash

Vi spiser mere fisk nu, end vi nogensinde har gjordt. Og danskerne spiser væsenligt mere fisk end det globale gennemsnit. Gennemsnittet for en dansker er 22.1 kg fisk om året, hvor gennemsnittet i resten er verden ligger på 19 kg pr. person.

5 gode grunde til at spise fisk
Det udvider karrene, så blodtrykket sænkes.
Det modvirker blodets sammenklumpningsevne og forebygger dermed blodpropper
Det mindsker risikoen for åreforkalkning og dermed blodpropper.
Det er med til at stabilisere hjerterytmen.
Fisk indeholder protein, som er godt for musklerne.
– Hjerteforeningen

Lasse Mehlsen fortæller, at han tror, at en af grundende til, at Aalborgensere vælger `Skagen Fiskerestaurent´, er, fordi de har valgt at bygge deres menu op omkring de traditionelle danske fisk og særligt sild. Importeret fisk er slet ikke at finde på menukortet.

Hvis det hænder at aalborgenserne spørger efter eksotisk og importeret fisk, er tjenerne udannet til at fortælle om `Skagen Fiskerestaurents´ filosofi. 

“Vi værner om de gamle danske traditioner, og derudover er sild også nogle de mest bæredygtige fisk, du kan finde”, siger Lasse Mehlsen.

Desuden mener Lasse Mehlsen også, at bæredygtighed er en væsenlig grund til, at aalborgenserne er bevidste om deres valg af fisk.

“Førhen tænkte folk ikke nødvendigvis så meget over, hvilken fisk de spiste, eller om fisken er bæredygtig, men det gør de i langt højere grad i dag”, siger Lasse Mehlsen.